Tukiaiset helpottavat elämää

Tässä on mennyt lähinnä about kaikki aika, PAM saamisen jälkeen stressatessa tulevaa vuotta palveluksessa. Jokaisessa paikassa käsketään säästämään rahaa, sillä päivärahat ja sotilasavustukset eivät tule riittämään elämiseen. Oon kauhistellut sitäkin, että miten helvetissä saan päivärahoilla maksettua auton lyhennyksen, polttoaineet, elämisen ja suurin kauhistuksen aihe on, että mistä mä saan rahat siihen, että mun luona ollessaan lapsella on kaikkea? Eilen juttelin yhden mun asiakkaan kanssa mun inttiinlähdöstä ja hän sanoi, että kannattaa hakea Kelasta sotilasavustusta, sillä sieltä pystyy lapselle tarpeellisiin asioihin saamaan avustusta.

En kuitenkaan eilen Kelaan ottanut yhteyttä, sillä ajattelin ensin tutkia itse asiaa paremmalla ajalla. Soitin kuitenkin Santanderille kysyäkseni onko mahdollista pienentää auton kuukausierää intin ajaksi, mutta sieltä tuli aika negatiivista vastakaikua. Maksuerää voisi laskea mutta se vaatisi uuden sopimuksen tekemisen. Kuka hullu rahoitusyhtiöltä antaa monta tuhatta euroa lainaa varusmiehelle, jonka tulot ovat about 150e/kk? Tuskin kukaan, joten luovutin sen suhteen, vaikka miesääni pyysi minua ottamaan lähempänä palvelusta yhteyttä uudelleen, että saadaan sitten sopimus uusittua.

Tänään kuitenkin oli valoa tunnelin päässä. Aamulla oli töissä tavalliseen tapaan todella hiljaista, joten rupesin tutkimaan tätä sotilasavustusta. Soitin vielä Kelalle, kerroin tilanteeni ja huoleni siitä, että riittävätkö päivärahat lapsen elättämiseen loma-aikoinani. Nainen luurin päässä kertoi tilanteeni olevan poikkeuksellinen ja hän selvittäisi vielä asiaa. Pian hän soitti takaisin ja kertoi, että olisin oikeutettu saamaan lapseni nimissä REILU 600 EUROA!! En meinannut uskoa sitä todeksi. Raha myönnettäisiin lapsen kuluihin, sekä muihin elämiseen tarvittaviin kuluihin, sillä asun yksin. Asumisavustuksen lisäksi siis vielä. Herranjumala, puhelun jälkeen rupesin pomppimaan, kuin mikäkin hullu keskellä työpaikkaa ja työkavereita ei kyllä jäänyt näkemättä tämä purkaus. Lounaalla oli pakko mennä kertomaan naiselle, kenen kanssa eilen juttelin, että hän pelasti mut ihan todellisesti, sillä pystyisin nyt lopettamaan huolehtimisen raha-asioistani. Rahat riittäisivät autoni pitämiseen, laskuihin ja lapsen menoihin. Siinä kohtaa kummallakin tuli tippa linssiin ja nainen totesi minulle, että entistä kelan tätiä kannattaa kuunnella. Harvoin itken onnesta, mutta nyt oli se hetki.. ❤

Suosittelen kaikille palvelukseen lähteville, että tutustutte Kelan pikaoppaaseen. Sieltä löytyy kaikki tuet mitä olet oikeutettu saamaan palveluksen aikana, sekä neuvoja kuinka toimia ennen ja jälkeen palveluksen.

Listaan tähän lyhyesti tulonlähteitä ja tukia, joita voi saada palveluksen aikana.

Vanhempien luona asuvat:
-PV:n päivärahat
-Opintolainan korkoavustus
Yksin asuvat:
-PV:n päivärahat
-Asumisavustus
-Opintolainan korkoavustus
Avoliitossa:
-PV:n päivärahat
-Asumisavustus omaan osuuteesi asumiskuluista
-Opintolainan korkoavustus
(-Perusavustus avopuolisolle, jos teillä on yhteinen lapsi)
Avioliitossa/rekisteröidyssä parisuhteessa:
-PV:n päivärahat
-Asumisavustus omaan osuuteesi asumiskuluista
-Opintolainan korkoavustus
-Perusavustus aviopuolisolle ja mahdollisille lapsille (Avioliitossa oleville, mutta erikseen asuville tätä ei myönnetä)

Vielä "lapsellisille" lyhyt info mitä tulee tuista liittyen lapsiin.

Perusavustus maksetaan perheenjäsenten mukaan, eli ensimmäinen perheenjäsen saa 100% avustuksen, toinen hlö 50%, kolmas ja siitä eteenpäin 30%. Käytännössä, perusavustus on noin 600e, joka tulee aviopuolisolle, ensimmäinen lapsi saa 300e, toinen lapsi 180e, kolmas lapsi 180e jne.

Tämän lisäksi on olemassa Erityisavustus, joka auttaa suuremmissa menoissa, esim terveydenhuollon kuluissa, suurissa hankinnoissa (esim. Lastenvaunut). Tämä myönnetään harkinnanvaraisesti, eli sinun täytyy ensin ostaa tuote/palvelu, jonka jälkeen hakea tätä avustusta kuitin kera Kelalta. Erityisavustus voidaan myöntää myös yksinasuvallle painavasta syystä, esimerkiksi juuri terveydenhoitokuluihin.

Lisäksi on myös elatusavustus, joka voidaan maksaa elatusvelvollisen lapsen lähivanhemmalle. Eli, jos maksat nyt elatusmaksuja, niin Kela hoitaa ne intin aikana.

Kommentit

  1. Hyvä tarina - varsinkin, kun on saanut lukea, että Kela ei osaa auttaa - Hyvää naisvoimaa

    Olen iloinen puolestasi, koska uskon, että sinä olet enmmän väärtti kuin tuo mitä sinun lapsesi nyt saa, jotta te selviätte Inttiajasta
    Sinulla on tahtoa ja tarmoa, joka odottaa vain reittiä päästä ulos Rock

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

NASTAa touhua!

Lippujuhlanpäivän paraati, behind the scenes

Tunnenko mä sieltä sit ketään?